El centre especial de treball La Calaixera de l’Associació Arep per la Salut Mental neix el 1999 per crear oportunitats laborals per a persones amb alt risc d’exclusió. Arep ja feia 20 anys que havia iniciat el seu camí, com a associació constituïda per famílies amb membres afectats per un problema de salut mental.
Des d’aleshores hem viscut una transformació continuada amb l’objectiu de millorar la qualitat dels llocs de treball que generem, i de créixer per donar oportunitats a més persones.
Els primers anys de funcionament, sota el nom de Manipulats Arep, iniciem l’activitat laboral en col·laboració amb diverses empreses del sector de manipulats, enquadernació artesanal i fusteria.
Així, el 2008, la crisi econòmica constitueix un gran repte i una oportunitat de plantejar un canvi de model empresarial orientat a capacitar més les persones treballadores.
Ens convertim en La Calaixera i fem un nou pla estratègic amb el suport de la Generalitat de Catalunya que ens porta a tancar el servei de manipulats, mantenint el servei d’enquadernació artesanal i de fusteria, i apostar per un model d’inclusió comunitària on les persones amb la seva feina diària guanyen interacció amb la comunitat.
D’aquest gir el 2010 neix el nostre servei de distribució de papereria i material d’oficina i la secció de pintura. El 2011 posem en marxa el servei de missatgeria, fent un pas més per acostar-nos a la comunitat amb el repartiment de paquets a domicilis i empreses. Aquest servei va rebre el Premi Integra del BBVA el 2012 amb el projecte “Al teu ritme” per ser un dels 5 models innovadors socials més destacats de l’estat.
On fins aquell moment hi havia el taller de fusteria, que tanca definitivament la seva activitat, i gràcies a la col·laboració de l’Obra Social La Caixa el 2014 iniciem les obres als baixos de l’edifici d’Arep per fer la botiga d’alimentació Cal Romesco, Ens obrim al carrer. És un gran pas per convidar el veïnat a casa nostra i trencar la por d’aquest edifici tan gran i tan desconegut al barri, amb una proposta de comerç de productes socials, ecològics i de proximitat.
Per donar coherència al nostre compromís amb la sostenibilitat, el 2015 comencem a fer els repartiments de les vendes online amb un tricicle i una furgoneta elèctrics, a més de fer-ho a peu.
L’Ajuntament de Barcelona ens lliura el 2016 el Premi a la sostenibilitat social en el comerç perquè oferim oportunitats laborals, prioritzem els proveïdors de l’economia social solidària i garantim una selecció de productes ecològics i de proximitat.